Dag 03 / Maandag 15 september 2025 / Chalons en Champagne - Gray / 22°

15 september 2025 - Gray, Frankrijk

Vanochtend wandelen we naar de kathedraal Saint-Etienne die biedt ons een kijkje in de architectonische ontwikkelingen van vijf eeuwen, met name tussen de 12e en de 17e eeuw. De bouw begon in Romaanse stijl en ging vervolgens over in Gotische en Barokke stijl.

P9150047~2

De oudste glas-in-loodramen, die in het schip, dateren uit de 13e tot en met de 15e en 19e eeuw.

Screenshot_20250915-172650~4

Het is een sobere kathedraal.

Cor maakt een potloodtekening.

P9150054~2

P9150090~2

We kunnen niet kiezen en brengen ook een bezoek aan de basiliek van L' Epine

We zijn welkom bij Notre-Dame de L'Epine. Bezoekers of pelgrims, inwoners, op doorreis... Het hele team van de basiliek – priesters, zusters en vrijwilligers – heet u van harte welkom in het Mariaheiligdom van het bisdom Châlons.

P9150068~3 P9150070~2 P9150074~2

Belangstelling, lees verder op onderstaande website. https://chalons.catholique.fr/lepine/histoire-et-decouverte/visite-en-images/

Wat is het verschil tussen een basiliek en een kathedraal.

Een basiliek (van het Griekse woord voor 'koning') was oorspronkelijk een rechthoekige bouwvorm met verhoogd middendeel en zuilengalerijen. Daar sprak de koning recht en werd handel gedreven. Een kathedraal is een kerk waar een bisschop zijn zetel, zijn 'cathedra' heeft.

Weer wat geleerd.

We halen een baguette bij de plaatselijke bakker en zetten onze reis voort. We toeren langs leuke dorpjes door een heuvelachtig gebied en lunchen op een picknick plek.

P9150078~2

De buikjes gevuld en weer een stukje verder.

P9150080~2

Vanavond staan we al voor de derde keer aan het water. De bootjes varen steeds voorbij. We zijn niet alleen er heeft ook een boot aangelegd.

Een zalig plekje.

P9150089~2

1. Claire:
    15 september 2025
    Goeie reis Cor en Anja! Wat is het reisdoel dit keer? Zakken jullie nog af naar de Périgord Vert? Rijd mijn huisje dan niet zomaar voorbij 😉
  2. Anja en Cor:
    16 september 2025
    Dank je wel. Helaas dit jaar niet. We gaan via Noord Italië naar Slovenië en via Oostenrijk en Duitsland terug. Wel hartelijk dank voor de uitnodiging.
  3. Elly:
    was weer interessant vandaag over de Kathedraal en Baseliek
  4. Anja en Cor:
    16 september 2025
    Normaal doen we er geen twee in 1 dag, maar deze lage erg dicht bij elkaar. Altijd interessant om te kijken en de geschiedenis te ervaren.
  5. Hielke Kuitert:
    15 september 2025
    Dus een basiliek kan ook een kathedraal zijn, en andersom.
    Leuk dat je gaat tekenen Cor!
  6. Anja en Cor:
    16 september 2025
    ? Hij heeft het vroeger ook met de nodige regelmaat gedaan en nu weer nieuw leven ingeblazen.
  7. Hermie:
    15 september 2025
    Wat een mooi potloodtekening Cor. Roeping gemist.
    Jullie overnachtings plekje ziet er weer goed uit
  8. Anja en Cor:
    16 september 2025
    Hij heeft het na jaren weer opgepakt. Een uniek plekje langs de La Saone.
  9. Monique:
    Gaaf!!
  10. Anja en Cor:
    👊🫶
  11. Bertil 't Mannetje:
    16 september 2025
    Ongeloofwaardig dat dit soort machtige gebouwen konden worden neergezet.
    Hebben kapitalen gekost.
    Bevolking uitgebuit?
    Gelukkig kan ook nu nog hun nageslacht genieten van deze pracht-en-praal.
  12. Anja en Cor:
    16 september 2025
    Cor: uitbuiting door de katholieke kerk inderdaad dat dacht ik ook altijd. Maar er is ook een ander kant. Heel veel ambachtslieden hebben er ook aan gewerkt en die moesten ook weer wonen en eten en kleding hebben. Dus het mes sneed ook een beetje aan twee kanten.
  13. Heddy:
    16 september 2025
    Cor, leuk en ook knap dat jij een tekening maakte! Zou jij mijn koppie ook kunnen natekenen? 😉

"Juffrouw" Anja, wat bijgeleerd over het verschil tussen basiliek en kathedraal 😆

Wij staan niet ver van elkaar , volgens mij klein 3 uurtjes rijden... 😁
    Wij gaan vandaag langs de L'oire fietsen. Wij wachten nog ff op meer zon en warmte...

Verder nogmaals veel reisplezier! 👋
  14. Anja en Cor:
    16 september 2025
    Weet niet of hij dat aandurft.

Nooit te oud om te leren, toch.

We staan inderdaad 3 uur bij jullie vandaan.

Veel fietsplezier.

Dank je wel.
  15. Rian:
    16 september 2025
    Een interessante dag en wat een mooi plekje voor de nacht.
  16. Anja en Cor:
    16 september 2025
    Zeker een uniek plekje aan de La Saone.
  17. Elly en Wolter Smit:
    16 september 2025
    Toch leuk om langs al die dorpjes te rijden en jullie genieten echt zo te zien.
    Wolter en Elly
  18. Anja en Cor:
    16 september 2025
    Zeker leuk en we houden ervan.