Dag 12 / Zaterdag 31 mei 2025 / Winsum - Winsum

31 mei 2025 - Winsum, Nederland

Gisteravond gezien dat hier op zaterdag een rondwandeling is met een gids van 2 uur en/of een vaartocht. Misschien een idee voor vandaag.

Het wordt prachtig weer, dus laten we dat maar doen. O, aanmelden een berichtje gestuurd, maar er staat ook een telefoonnummer bij. We kunnen nog mee. Verzamelen bij camping Marenland.

We zijn de eerste en het lijkt de enige en er zijn twee gidsen Bram en Ineke noemt zichzelf stagiaire. Gelukkig sluiten nog campinggasten aan. We gaan op pad.

Winsum is in 2020 door de ANWB uitgebracht als mooiste dorp van Nederland, wat het dorp een flinke boost heeft gegeven en waar nu toerisme heen komt.

De kerk van Obergum, ook wel Nicolaaskerk genoemd, is een middeleeuwse kerk in Obergum, het dubbeldorp van Winsum. Het kerkhof ligt ten noorden van de kerk en is in de loop der eeuwen als gevolg van begravingen opgehoogd tot ongeveer een halve meter boven de kerkvloer.

P5316070~3

Landhuis Vaar en Veldzicht, wordt bewoond door 2 mannen van dik in de 90. De vroegere natuur bron waar de dorpelingen water konden halen, in het begin gratis, later voor 5 cent per emmer dient nu als fontein in de vijver.

P5316091

Er werd veel gebouwd vanuit Amsterdamse school.

P5316047~3

De huidige bibliotheek was toen een school.

P5316049~2

Het Gemeentehuis werd tijdens de Tweede Oorlog ingelijfd door de Duitsers.

P5316059~4

De handel van het dorp werd aangevoerd door het Winsumerdiep.

P5316060

Wat is het verschil tussen een Terp en Wierde. Geen Terp is het Friese woord en Wierde het Groningse.

Het dorp heeft 2 molens, een korenmolen en pelmolen.

Ook bezit Winsum een heel leuke B&B. De Krakende Wagens, oude campertjes, pipowagen, e.d. zijn de overnachtingsplek mogelijkheden wordt veel gebruik van gemaakt door Pieterpad ers.

P5316083~4P5316084~2

Daar de vaartocht nu niet meer mogelijk is, besluiten we een fietstocht te gaan doen.

We lunchen op de camping, maken een rondje over de camping. Bomvol en erg veel campers, het lijkt wel een rage.

We komen al snel langs een 'bedrijf' met motoren. Nee hoor, een hobbyist, Cor maakt direct een praatje, hij heeft motoren die Cor in de jaren tachtig nog heeft opgebouwd en waar nu veel vraag naar is. Even later stoppen 3 motoren en een politieauto. Ze hebben blijkbaar te hard gereden.

Toch halen ze ons na een poosje in, of de politie heeft de snelheid niet kunnen meten of het zat ronden de limit van 50 km.

Een poosje later komen we aan bij een veer, een mevrouw zit te wachten. Om half 3 vertrekken we.

Al eeuwenlang is het Winsumerdiep verbonden met het Reitdiep, de waterweg die de stad Groningen met Zoutkamp en de zee verbond. Het werd gebruikt voor de afwatering en voor handel vanuit en door Winsum. Ook nu nog draagt het Winsumerdiep bij aan de waterafvoer. De vaartocht van 20 min. is ook leerzaam en heeft gezellige mensen aan boord.

P5316098~2

Als we in Aduarderzijl aankomen, worden we door de dame uitgenodigd om in haar waterhuisje een kop koffie te komen drinken.

P5316105~5

Jefke staat met sommige familieleden op een camping, de 1 heeft een camper, de ander een caravan en 2 hebben een waterhuisje. We nemen plaats op haar veranda en ze praat honderduit. Wat een lief mens. We bedanken haar hartelijk en fietsen verder naar Garnwerd.

Hier is waarschijnlijk een rommelmarkt geweest met Hemelvaart, we vinden nog een paar boeken en het volgende dorpje met een paar huizen dient zich al aan.

Eenmaal terug bij de camper, komt Sophie de 8 jarige dochter vragen wat we allemaal hebben gedaan. Het is een erg wijs kind.

We genieten nog een poos na in onze tuin met de eenden en laagvliegende zwaluwen.

P5316039~2

Een mooie inspirerende dag.

1. Monique:
    Prachtig weer!
  2. Anja en Cor:
    🌞☀️
  3. Marjo e hans:
    31 mei 2025
    Erg mooi allemaal weer hoor geniet er van groetjes van ons
  4. Anja en Cor:
    31 mei 2025
    Dat doen we zeker. Ook de groetjes van ons.
  5. Elly:
    1 juni 2025
    8 jaar en zo wijs, ja als je veel verschillende mensen tegen komt, met allemaal andere verhalen, dan wordt je wijs.
  6. Anja en Cor:
    1 juni 2025
    Ze lijkt ook veel interesse te hebben in allerlei dingen, meer als haar broer, dat is echt een boer in wording. Leuk te zien hoe verschillend kinderen/mensen kunnen zijn.
  7. Adri:
    1 juni 2025
    Wij lezen en leren met jullie mee!
  8. Anja en Cor:
    Fijn te horen.
  9. Wolter en Elly:
    1 juni 2025
    Zo leer je Nederland goed kennen.
    Veel plezier verder.
  10. Anja en Cor:
    1 juni 2025
    Dat is een feit. Dorpjes waar we nog nooit van hebben gehoord. Dank jullie wel.
  11. Hetty en paul:
    1 juni 2025
    Wat leuk dat gele campertje
  12. Anja en Cor:
    Is een B&B, echt leuk.
  13. Emmy van de Veerdonk:
    1 juni 2025
    Dat is dus echt vakantie
  14. Anja en Cor:
    🫶🫶