Dag 29 / Dinsdag 17 juni 2025 / Leiden - Leiden

17 juni 2025 - Leiden, Nederland

Deze morgen gaan we naar de oudste Botanische tuin van Nederland, Hortus.

P6176825~2

Bij binnenkomst staat er een enorme tulpenbol. Deze wordt beschilderd door Rafael Martig (wat een aardige gozer). Hij heeft deze opdracht aangenomen mits hij er zijn eigen ontwerp van mocht maken. Nou, dat heeft hij gedaan, wat een details, super origineel. Hij heeft er zelfs kolommen cijfers op geschilderd van DNA monsters. Het is een meesterwerkje. Sprakeloos!

P6176821~2

We wandelen door de diverse tuinen, Chinese, Europese, Japanse, Mediterraanse, groente/kruiden, rozen, tulpen en varens.

P6176830~2P6176835~2

Niet te vergeten de kassen. Met de reuze Aronskelk.

P1030817~2

Hier troffen we ook deze grote vriend (lengte 20 cm) aan, genaamd Jungle Nymph. Liever hier dan thuis in de tuin.

P6176832~2

We picknicken in de tuin.

P6176842~2

De 'verdrietige' Treur beuk. Deze boom is geplant rond 1840. Treur beuken worden geënt op de onderstam van een gewone beuk. Beukennootjes brengen bijna nooit een treurend exemplaar voort. De zijtakken treuren, vaak tot de grond. In de winter kun je voelen hoe scherp de puntige knoppen zijn. Ze hebben de vorm van de spoel van een klassiek spinnewiel.

P6176845~2

De Oude Sterrenwacht van Leiden is de oudste bestaande universitaire sterrenwacht ter wereld. Helaas was de Sterrenwacht gesloten. De Hemellichamen zijn ons deze vakantie niet goed gezind. Ze laten ons niet toe 😭

Bij vertrek nemen we nog even afscheid van Rafael en hopen dat veel mensen mogen genieten van deze prachtige bol die uiteindelijk 4 juli wordt geplaatst bij de Hogeschool.

We zitten een kleine 100 meter van het Rijksmuseum van Oudheden. Dan nemen we daar ook even een kijkje .

Gisteren gesproken over het Romeinse fort Matilo, hier is het gevonden Gordon masker.

P6176867~2

Ook veel Egyptische oudheden o.a. de mummie kisten, bestaat uit een binnen-, midden en buitenkist.

P6176855~2

De Grieken gebruikten as kisten.

P6176859~2

Interessant de vele verschillende culturen.

In Oss is er zelfs een oude ketting gevonden.

Een wijnservies in Nistelrode. Vele Brabantse plaatsen waaronder Loon op Zand kwamen overigens voorbij waar oude 'schatten' zijn aangetroffen.

Met meer wijsheid stappen we op de fiets en doen onderweg boodschappen. Een mevrouw zegt: "gelukkig ben ik niet vergeten mijn fiets op slot te zetten en zeker hier, geen goede buurt". Dan kijk je als toerist toch even verbaasd rond, maar ons is niets vreemd opgevallen.

We komen veilig aan bij de camper.

1. Aine:
    17 juni 2025
    Wat leuk dat jullie leiden bezoeken met al zijn schatten . Hebben jullie ook al die prachtige bomen langs de singel gezien? Heerlijke wandeling waard . Zeker met dit weer
  2. Anja en Cor:
    17 juni 2025
    Je kunt helaas niet alles zien op een dag. Altijd een goede reden om eens terug te gaan.
  3. Elly:
    18 juni 2025
    Wat een indrukwekkend kunstwerk van Rafael
  4. Anja en Cor:
    18 juni 2025
    Die man kan schilderen, geweldig. Je blijft kijken en ziet steeds nieuwe details. Echt onvoorstelbaar. Onthulling op 4 juli bij de Hogeschool te Leiden.