Dag 13 / Woensdag 20-05-2026 / Monterosso al Mare - Monterosso al Mare
20 mei 2026 - Monterosso al Mare, Italië
We worden door Sara (eigenares van de camperplaats) om 8.30 uur met de auto afgezet in het dorp Monterosso al Mare.
Vandaag gaan we Cinque Terre bezoeken.
Het Nationaal park Cinque Terre bestaat uit vijf dorpen langs de Italiaanse kust vlak bij La Spezia in Ligurië in Italië. We starten in Monterosso al Mare, vervolgens Vernazza, Corniglia (met 400 trap treden), Manarola en Riomaggiore.
De trappen partij.
De dorpen zijn in 1997 opgenomen in de UNESCO-werelderfgoedlijst. Het gebied is moeilijk bereikbaar met de auto langs de steile kust. Er loopt een wandelpad dat de vijf dorpen met elkaar verbindt, waarvan het deel tussen Manarola en Riomaggiore bekendstaat als de Via dell'Amore.
In Rio Maggiore waren een paar waaghalzen. Gaan ze springen?
Het grootste dorp is Monterosso al Mare met 1560 inwoners, gelegen aan een zandstrand. Vernazza met 1060 inwoners wordt beschouwd als het meest pittoreske van de vijf. Het dorp telt een aantal rotsstranden en heeft een kleine vissershaven. In Corniglia bevinden zich wijnvelden en zeer oude olijfboomgaarden. Manarola is het oudste van de vijf dorpen.
Ik heb niet gedacht aan mijn reis pillen, dus besluiten we met de trein te gaan i.p.v. de boot.
Er zijn twee stellen van deze camperplek met de boot gegaan en die vonden het fantastisch.
We hadden schitterend weer en dat maakt dat we mooie foto's konden maken.
Waar uiteraard ook een Italiaans ijsje bij hoort.
We eindigen weer in Monterosso al Mare. Waar David ons met de Franse buurtjes weer oppikt.
Er mogen geen auto's in de dorpen, maar dit is een uitzonderlijk.
Bij 'thuiskomst' hebben we nieuwe buren uit Nordhorn Duitsland. Het blijken Nederlanders te zijn die 4 km over de grens zijn gaan wonen. Hun ervaren veel camper voordelen om daar te wonen. Geen BPM belasting op een camper €240,00 wegenbelasting per jaar, wat je in Nederland haast per maand betaald. Dan zijn we 1 EU, wat een tegenstelling toch.

Ojee 400 treden! Heb jij het gered? En Cor ook?
Ja, Duitsland en België ook zoveel goedkoper.
Maar ja, ik blijf toch liever in Nederland ! 😉😊
Het was pittig, maar we zijn boven gekomen.
Vandaag donderdag een stel ontmoet die zijn geëmigreerde naar Italië. Zij betalen geen wegenbelasting voor de camper en de verzekering mocht hij niet over praten van zijn vrouw. Zal waarschijnlijk ook erg weinig zijn. Zoveel verschillen.
Ik heb de reisverhalen achter elkaar gelezen. Ik wist wel dat jullie gingen, maar had het nog niet voorbij zien komen.
Wat een bijzondere ontmoetingen hebben jullie weer. Schitterende foto’s en wat geniet ik van jullie verslagen. Zo kom ik nog eens ergens😄.
Heel veel plezier.
Anja heb je de 400 treden trap beklommen?.
En natuurlijk het betere weer daar.
Genieten maar weer samen
Het was een hele klim, een paar rustmomenten en het is gelukt.
Het weer is voor dergelijke activiteiten eigenlijk te warm.
Doen we zeker.
Veel toerisme,aar dat mag de pret niet drukken.
Dank je wel.
We hadden een prive camperplaats bij Monterosso al Mare en de eigenaren brachten de camperaars naar het eerste dorp en vandaaruit kun je per boot of trein verder.
Dag vullend programma. Je kunt ook mooie wandelpaden tussen de plaatsen doen. Maar 11.000 stappen en 400 traptredes vonden wij voldoende.
Van harte gefeliciteerd met je verjaardag. We hopen dat het een leuke dag is geweest.
Maar waar ik aan begin maak ik vaak ook af, helaas lukt dat niet altijd meer. Acceptatie is wel lastig.