Dag 22 / Vrijdag 29-05-2026 / Pievebovigliana - Pievebovigliana

29 mei 2026 - Pievebovigliana, Italië

Gisteravond nog naar het dorp gewandeld. Vreemd wat we aantroffen, veel vernielden huizen, gelukkig werd er wel herstel gepleegd. Het dorp is in 2016 door een aardbeving getroffen. De rest stukken van voorportalen en de weggeslagen achter puien. Ook worden er huizen met palen en staaldraad bij elkaar gehouden. Bizar!

Verwoeste woningen

Gelukkig zijn ze ook met de natuur bezig m.n. de bijen.

Als we deze ochtend richting de Lame Rossa rijden, zien we net aan de rand van het dorp de vele noodwoningen staan waar de inwoners nu verblijven.

We rijden naar het stuwmeer Lago di Fiastra en gaan daar de Lame Rossa lopen.

We parkeren de auto naast het meer. Nee, toch niet, parkeerverbod. Bij de foodtruck mogen we wel staan.

We wandelen over de stuwdam.

Stuwdam

Vele hagedissen.

Hagedis

En beginnen aan de klim.

Klim langs het meer

De vele kiezels en de steeds groter wordende stenen bergopwaarts maken het pittig, gelukkig is er wel wat schaduw van de bomen.

Even een rustpauze

Rustpauze

Helaas moeten we (m.n. ik) opgeven het is een te pittige hike en dat zit er niet meer. We blijven het proberen maar de laatste paar jaar moeten we deze activiteiten staken. Jammer!

Klim Lame Rossa

Dit hebben we jammer genoeg gemist.

Lame Rossa

We gaan weer dalen. We komen een Nederlands stel tegen. Zij hebben het tot de Lame Rossa het afgelopen jaar weten te halen, maar de regen veroorzaakte zoveel glijpartijen dat dit hun tweede poging is.

Nu volledig aandacht voor de bloemetjes.

Bloemetjes

Eenmaal terug bij de foodtruck, drinken we nog wat op het terras aan het meer.

Eindpunt

We besluiten naar dezelfde camperplek terug te keren. We komen deze prachtige muurschildering tegen.

Wolf muurschildering

Maar ook de bergen met bloeiende brem.

Heuvels met gele brem

Nu staan er Italianen uit Zuid Tirol en spreken dus ook Duits. Stukken handiger.

Later in de middag verdwijnt het zonnetje en betrekt het een beetje. Het blijft droog.

's Avonds gaan we in de noodvoorziening (partytent) van het restaurant eten.

Uiteten

Zeker 80% van het dorp is vernield en men zegt de Italianen doen alles rustig aan. Dus de inwoners in de noodwoningen moeten nog veel geduld opbrengen.

Bij terugkomst kletsen we nog een gezellig poosje met de buren en genieten van de zonsondergang.

Zonsondergang

Van reisblog naar fotoboek
reisdrukker.nl

1. Heddy:
    29 mei 2026
    Ja vreselijk om te zien wat de aardbeving allemaal kan veroorzaken, echt pittig!

Ja, het hoort erbij dat je bij steeds ouder worden of door meer ongemak steeds minder dingen kan doen.
    Gelukkig zijn er meer dan genoeg te zien dat het ook mooi is.

Mooi meer, zo blauw 🟦🟦🟦

Lekker pizza , heeft het goed gesmaakt?

Mooie wolfbeschildering.
  2. Anja en Cor:
    31 mei 2026
    Ja, en de bewoners zitten al 10 jaar in noodwoningen. De Italianen doen alles langzaam zeggen de inwoners.

Ja, accepteren als het niet meer lukt.

Prachtig he.

Ze waren erg lekker.

Knap geschilderd.
  3. Thom:
    29 mei 2026
    Wat een prachtige avondlucht! Regen op komst? En in Italië pizza eten, wat een genot.
  4. Anja en Cor:
    Wij houden ervan

De voorspellingen voor dinsdag, de Nationale feestdag is minder. Afwachten maar.

Heerlijk!
  5. Rian:
    30 mei 2026
    Mooie dag ondanks dat hike niet lukte. Het kan er ook te warm voor zijn
  6. Anja en Cor:
    Zeker een mooie dag.

De warmte lukt nog wel, maar het klimmen over de slechte paden is drama.
  7. Hielke Kuitert:
    30 mei 2026
    Ik heb even jullie route bekeken; zijn jullie weer naar het noorden gedraaid? Of is dit tijdelijk? Een mooi stuk Italië hoor, wat jullie laten zien 🇮🇹🍕
  8. Anja en Cor:
    31 mei 2026
    We crossen wat heen en weer en kijken wel waar we terecht komen. Niet echt een logica.

Italië heeft vele mooie plekken.